ناتوانی بیت العدل در صدور احكام جدید، در غیاب ولیّ امر (قسمت اوّل)
در دیانت بهائی بیان احكام و اجرای حدود، از اهمیّت والایی برخوردار است. حضرت بهاءالله جلّ ذكره الاعلی در مواضع مختلف، بر لزوم اتّباع اوامرالله و عمل به دستورات كتاب تأكید فرمودهاند. (۱)
ایشان در كتاب مستطاب اقدس و رسالهی سوأل و جواب و در الواح مختلف دیگر، كلیّات احكام و حدود مورد نیاز جامعه بهائی را نازل فرمودند؛ ولی متفرّعات و احكام جدید را به بیت العدل محوّل نمودند تا با توجّه به شرایط زمان و مكان، نسبت به صدور احكام جدید اقدام نمایند.
هرچند حضرت عبدالبهاء و حضرت شوقی ربّانی، با تبیین بیانات حضرت بهاءالله، به توضیح و تفسیر مبهمات بسیاری از احكام پرداختند؛ لكن ایشان نیز بیان احكام جدید را، از مسؤولیّتهای مهمّ بیت العدل معرفی كردند.
بنابراین یكی از وظایف مهمّی كه بر طبق نصوص مقدّسه بر عهدهی بیت العدل واقعی گذاشته شده است، تشریع احكام غیر منصوصه جدید است؛ حضرت بهاءالله در رابطه با این مبحث میفرمایند:
«… آنچه از حدودات در كتاب برحسب ظاهر نازل نشده است، باید امنای بیت العدل مشورت نمایند آنچه پسندیدند مجری دارند…» (۲)
حضرت عبدالبهاء نیز فرمودند:
«… آنچه در كتاب مستطاب اقدس تشریع نگردیده و همچنین جزئیّات امور و مسائل فرعیّه كه در نتیجه اجرای احكام منزله حضرت بهاءالله بهمیان آید، باید توسط بیت العدل عمومی وضع شود.» (۳)
با وجود آنكه بیش از نیم قرن از زمان تشكیل بیت العدل بدلی میگذرد، بیت العدل فعلی تا كنون نتوانسته است نسبت به تشریع احكام جدید و موردنیاز جامعه كه وظیفهی اصلی اوست، اقدام شایستهای بهعمل آورد!
بر طبق نصوص، به نظر نمیرسد كه بیت العدل وظیفهای مهمتر از بیان احكام جدید و اجابت این وعده و دستور طلعات مقدّسهی بهائی داشته باشد. پر واضح است تا زمانی كه احكام مورد نیاز دیانت بهائی كه به فرموده حضرت بهاءالله « سبب اوّل است از برای حیات عالم» تشریع نگردد، نمیتوان به ترقیّات جوامع بشری و تحقّق وحدت عالم انسانی امیدوار بود.
حضرت بهاءالله در مجموعه مباركه اشراقات میفرمایند:
«… خیمهی نظم عالم به دو ستون قائم و پا برجا، مجازات و مكافات»
با توجّه به مقدمهی ذکر شده، پرسش اصلی این است كه چرا بیت العدل با گذشت بیش از پنجاه سال از زمان تأسیس، نسبت به صدور احكام جدید موفق نبوده است؟!
بیت العدل بدلی تاكنون پاسخی برای این پرسش اساسی نداشته است؛ ولی به نظر میرسد در جهت صدور احكام جدید با مشكلات فراوان مواجه است كه در زیر به برخی از آنها اشاره میگردد:
(بیشتر…)